Anne Zernike, de eerste predikante van Nederland

Portret van Anne Zernike, 1916

Portret van Anne Zernike, 1916

Het Bijbels Museum heeft een tentoonstelling samengesteld over Anne Zernike, de eerste predikante van Nederland.

Anne Zernike kwam uit een bijzonder gezin. Haar zus Elisabeth werd een gewaardeerd romanschrijfster en broer Frits ontving in 1953 de Nobelprijs voor natuurkunde. Zelf werd Anne Zernike in 1911 de eerste vrouwelijke predikant van Nederland. Op 5 november van dat jaar werd ze in een kerkje aan de vaart van Bovenknijpe (Friesland) door predikant Sjoerd Wartena als eerste vrouw in Nederland bevestigd in het predikambt.

In de tentoonstelling geeft het Bijbels Museum met behulp van kunst, voorwerpen en documenten een beeld van het leven van Anne Zernike. Ook wordt stilgestaan bij de betekenis die ze had voor andere (vrijzinnige) vrouwen uit haar tijd.

Pionier

Er zijn onder meer portretten te zien die echtgenoot Jan Mankes (1889-1920) van haar maakte. Nadat Zernike in 1915 met deze kunstenaar getrouwd was, legde ze haar ambt in Bovenknijpe neer en verhuisde naar Den Haag. Daar ging het echtpaar op in het plaatselijke kunstenaarsmilieu; pastoraat en kerk verdwenen naar de achtergrond.

- advertentie -

Het Bijbels Museum noemt Zernike een “vrouwelijke pionier op het gebied van kunst, cultuur en maatschappelijk engagement”. De tentoonstelling over haar leven is te zien van 6 juni tot en met 13 oktober 2014.

Lees ook: 1001 Vrouwen – Anne Zernike (1887-1972)

Tentoonstelling - Lang leve lingerie
In Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg is vanaf begin juli een bijzondere tentoonstelling…
Jacques Henri Lartique, Zissou Taking Off In His Homemade Aeroplane Le “ZYX 24” | (Papa, Joie Zissou Le Fermier Rouzat, Sept. 1910) | Photographie J.H. Lartigue © Ministére de la Culture France | AAJHL | Purchased with the support of Baker & McKenzie Amsterdam N.V.
De volledig gerenoveerde Philipsvleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam opent op 1…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: