‘Antikythera mechanisme’ te zien in museum

Antikythera mechanisme – Foto: CC

Het Nationaal Archeologisch Museum in Athene gaat volgende maand 378 antieke voorwerpen tentoonstellen die afkomstig zijn uit een beroemd scheepswrak dat begin twintigste eeuw bij het eiland Antikythera werd gevonden.

Blikvangers zijn het Antikythera mechanisme (de oudste analoge computer ter wereld die werd gebruikt om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren) en het bronzen beeld van een jongeman van Antikythera.- advertentie -

Ook worden er munten, juwelen, glaswerk, keramiek en delen van het scheepswrak zelf tentoongesteld. Het is de eerste keer dat deze oudheden te zien zijn voor het publiek.

Het scheepswrak van Antikythera stamt uit 60-50 voor Christus en werd in 1900-1901 door sponsduikers met hulp van de Griekse marine gevonden. Het was de eerste archeologische onderwater-expeditie in Griekenland. In 1976 werd een tweede expeditie georganiseerd door de Griekse archeologische dienst en de legendarische ‘Calypso’ van Jean-Jacques Cousteau.

De expositie The Antikythera schipwreck: The ship – the treasures – the Mechanism opent op 12 april en zal een jaar te zien zijn in Athene.


~ Natascha NeefParakalo

nltr-400-deventer-1-gr
Deel van het borduurwerkHet Historisch Museum Deventer speelt met…
nieuw-land-ontdekking-dronten-1-gr
AWN-er op zoek - Foto: Nieuw LandTen oosten van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: