App-competitie voor cultuur

Foto genomen op de set van het programma De Taal van de Machine (VPRO), 13 november 1958 – Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Aankomende zaterdag wordt er een zogenaamde ‘app-competitie voor cultuur’ gelanceerd. Meer dan honderd ontwikkelaars worden dan uitgedaagd om apps te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik van culturele instellingen.

De wedstrijd is een initiatief van Open Cultuur Data– een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers en open data-deskundigen – en wordt gelanceerd tijdens de zogenaamde Hack de Overheid hackathon. De ontwikkelaars krijgen straks een grote hoeveelheid cultuurdata ter beschikking. Het gaat onder meer om beschrijvende data (metadata) maar ook audio, video, beelden en documenten.Lotte Belice Baltussen, werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en mede initiatiefnemer van de competitie:

- advertentie -

Open data biedt vele kansen voor erfgoedinstellingen om nieuwe publieksgroepen aan zich te binden en collecties breder toegankelijk te maken. We hebben creatieve ontwikkelaars nodig om met innovatieve oplossingen te komen.

De competitie omvat in totaal 7500 euro aan prijzengeld voor ontwikkelaars.

Op de hackathon worden nieuwe datasets vrijgegeven van onder meer Archief Eemland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Regionaal Archief Nijmegen. Het Rijksmuseum maakte eerder een basiscollectie als open data beschikbaar. Het Nationaal Archief opent ruim 140.000 items uit de collectie van het foto-persbureau Anefo.

Alexander Curly - Afb: Still YouTubeDe Nederlandse zanger Harm…
geluid-van-nederland
Het Geluid van NederlandHet Nederlands Instituut voor Beeld en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: