Arbeidsmigratie in de jaren ’60 en nu

Schaften in de fabriek in Wateringen (HHM)

Schaften in de fabriek in Wateringen (HHM)

Om te laten zien dat Den Haag niet alleen is opgebouwd door Haagse handen, maar door mensen van over de hele wereld organiseert het Haags Historisch Museum in mei de presentatie Bouwen aan de stad, arbeidsmigratie in de jaren ’60 en nu in het Atrium Den Haag.

Turks Scheveningse vrouwen aan het werk, Anneloes Groot, collectie Haags Historisch Museum

Turks Scheveningse vrouwen aan het werk, Anneloes Groot, collectie Haags Historisch Museum


De presentatie toont verhalen en foto’s van Turkse en Marokkaanse arbeidsmigranten, maar laat ook recente voorbeelden zien van Bulgaarse en Roemeense migranten. De presentatie wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting KenZ, Het Turks Museum Nederland en het Bulgaars Centrum.

In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw groeide de Nederlandse economie explosief. De regering zag zich genoodzaakt arbeiders te werven uit onder andere Italië, Spanje en Griekenland. Later volgden Turkije en Marokko. Duizenden Turkse en Marokkaanse arbeidsmigranten kwamen tussen 1960 en 1973 naar de regio Den Haag om hier te werken en letterlijk en figuurlijk te bouwen aan de stad. Dat werd juridisch mogelijk gemaakt door overeenkomsten met de Turkse en Marokkaanse regering die dit jaar precies 50 en 45 jaar geleden getekend werden. Gastarbeiders kwamen te werken op de Scheveningse visafslag en in de kassen van het Westland. Ze maakten Delfts Blauw aardewerk bij de Porceleyne Fles en waren betrokken bij de bouw van de Haagse Zwarte Madonna.

De presentatie in het Atrium is te zien van 1 tot en met 17 mei.

- advertentie -
Disney Circus - Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn
Bij het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is vanaf volgende…
Kaap Skil, voorgevel
Museum Kaap Skil op Texel heeft Europese museumprijs gewonnen. Het museum over…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: