Archeologen leggen scheepswrak uit achttiende eeuw bloot

Foto: NieuwLand

Foto: NieuwLand

Op de akker van een boer in Dronten ligt het wrak van een vrachtschip. Het wrak werd in 1959 gevonden en dateert uit de achttiende eeuw. Deze maand wordt het wrak volledig opgegraven door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF). Zaterdag is er een open dag.


In de voormalige Zuiderzee verging in de loop der eeuwen een groot aantal schepen. Flevoland wordt daarom ook wel “het grootste scheepskerkhof ter wereld” genoemd. Slechts af en toe wordt een scheepswrak volledig opgegraven.

Het wrak in Dronten is aankomende zaterdag naar verwachting volledig blootgelegd. Het gaat om een vrachtschip van ongeveer 16,5 meter lang en 4,5 meter breed. Het schip is van een onbekend type en had een lading leisteen aan boord. Bij een verkenning in 1985 werden in het achterschip veel scherven aardewerk, een complete kruik en ongeveer 450 munten gevonden. Ook werden tien vuur- en bakenloodjes aangetroffen.

Horloge

In het voorschip werd een heel bijzondere vondst gedaan: behalve een tegeltje werd daar een zilveren horloge met een unieke horlogeketting opgegraven. Het schip stamt uit een periode dat de schipper met zijn gezin aan boord woonde. De archeologen hopen daarom veel vondsten te kunnen doen.

- advertentie -

Tijdens de publieksdag kan iedereen het wrak bekijken en archeologen vertellen over hun bevindingen tot dan toe. Het adres van de opgraving is Hanzeweg 13 in Dronten. Vanaf het erf van de boerderij is het ongeveer tien minuten lopen naar de opgraving, deels over verhard, deels over onverhard terrein. De open dag duurt van 11 tot 16.00 uur.

Deel van het Maya-beeldhouwwerk - Foto: mcd.gob.gt
Deel van het Maya-beeldhouwwerk - Foto: mcd.gob.gt In…
Kaart van Enkhuizen uit 1652 – Joan Blaeu
De opgraving in Enkhuizen - Foto: Archeologie West-Friesland,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: