Archief Amsterdamse Notarissen voorgedragen bij Unesco

Historische goudmijn voor wetenschappers en genealogen

Het Archief van de Amsterdamse Notarissen wordt voorgedragen voor een plaats op het Memory of the World-register van Unesco. Dat meldt het Stadsarchief Amsterdam deze week, dat spreekt van een “historische goudmijn”.

Het archief bevat volgens de instelling een grote hoeveelheid onontgonnen gegevens over de Amsterdamse en mondiale geschiedenis van 1578 tot 1915. Deze is van grote waarde voor internationaal wetenschappelijk- en familie-onderzoek.

In het Memory of the World register van Unesco wordt documentair erfgoed van uitzonderlijke betekenis voor de wereld opgenomen. Eenmaal per twee jaar kunnen nominaties worden ingediend. Wat het Stadsarchief betreft verdient het Archief van de Amsterdamse Notarissen een plek op de lijst.

Beroemde personen

Het archief omvat alle Amsterdamse notariële akten opgemaakt tussen 1578 en 1915. Het bevat gegevens van miljoenen Amsterdammers en buitenlanders van Nederlandse oorsprong. Van de gewone man en van beroemde personen zoals Rembrandt van Rijn en Peter Stuyvesant. Daarvan is nu slechts 7 procent op akteniveau toegankelijk. Een groot deel omvat de periode van de Gouden Eeuw.

- advertentie -

“Miljoenen overeenkomsten, verklaringen en testamenten van kooplieden en scheeps­eigenaren vertellen het verhaal van de ontwikkeling van Amsterdam tot wereldhandelsmacht.”

Stadsarchief Amsterdam start in 2016 een omvangrijk project om alle notariële akten toegankelijk te maken. Bladzijde voor bladzijde worden  de dikke en eeuwenoude banden gescand. Totaal 4,5 miljoen aktes, na scanning ruim 60 Terrabite aan data. Zodra het scannen is gestart gaan wereldwijd vrijwilligers aan de slag om persoonsnamen en andere gegevens uit de akten te indexeren.

De Unesco-nominatie wordt ondersteund door verschillende prominenten waaronder historicus Russell Shorto – die een boek schreef over de geschiedenis van Amsterdam – en de professoren José van Dijck en Leon Verstappen.

Boek: Amsterdam. Geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld

Uitvinder en pluggenkoning Arthur Fischer overleden
De beroemde Duitse uitvinder Arthur Fischer is deze week op 96-jarige leeftijd…
Willem van Oranje
Er zijn plannen om in Dordrecht een standbeeld te plaatsen van Willem…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: