Archief kunsthandel Goudstikker online beschikbaar

Met de lancering van de nieuwe database RKDarchives worden verzoeken voor digitalisering van archiefstukken (scanning on demand) met een druk op de knop in gang gezet. Het Archief Kunsthandel Goudstikker is één van de archieven waarvan de volledige inventaris inclusief honderden scans via RKDarchives online toegankelijk is.

Het gedigitaliseerde Goudstikker-Miedl archief omvat ruim 1500 inventariskaarten van de op 14 september 1940 door de bankier Alois Miedl opgerichte Kunsthandel, voorheen J. Goudstikker. De inventariskaarten Goudstikker-Miedl behoren tot de meest gebruikte bronnen voor het onderzoek naar in de oorlog verdwenen kunstwerken uit Joods bezit en vormen zeer regelmatig de belangrijkste bewijsstukken bij restitutiezaken.


Hermann Göring

Nadat Jacques Goudstikker, de eigenaar van de oorspronkelijke kunsthandel Goudstikker, op 14 mei 1940 met zijn gezin naar Engeland was gevlucht en tijdens de vlucht was omgekomen, werd het grootste deel van de handelsvoorraad van de firma verkocht aan Hermann Göring. Het bedrijfspand, een deel van de eigendommen en de firmanaam werden aan Miedl verkocht. Miedl nam vervolgens van Göring die schilderijen uit de handelsvoorraad over waarin hij niet geïnteresseerd was. Het kaartsysteem omvat daardoor zowel schilderijen en andere kunstwerken die afkomstig waren van de oude kunsthandel Goudstikker als objecten die gedurende de oorlogsjaren door Alois Miedl van anderen werden verworven.

Het archief Goudstikker is hier te vinden.

- advertentie -
Portret van Willem I koning der Nederlanden Joseph Paelinck 1819 (Rijksmuseum)
Het portret van koning Willem I, in 1819 geschilderd door Joseph Paelinck,…
Pieter Sjoerds Gerbrandy in 1941
Wie 'De Snor' hoort vallen, denk meteen aan voetbalanalyticus Johan Derksen. In…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: