Archief Piet Mondriaan naar Nederland

Piet Mondriaan in zijn archief in Parijs, 1923

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) heeft een niet eerder gepubliceerd deel van het archief van kunstenaar Piet Mondriaan verworven. De rijksdienst heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om het zogenaamde archief van Piet Mondriaan / Harry Holtzman. Dit archief bevat de brieven die Mondriaan vanaf 1935 schreef aan de Amerikaanse kunstenaar Harry Holtzman en correspondentie, een adresboek, foto’s, en persoonlijke documenten uit de nalatenschap van de schilder.

Naast foto’s van zijn ouders, zijn broers en enkele vrienden zijn er ook foto’s van zijn ateliers in Amsterdam, Parijs en New York.

- advertentie -

Volgens het RKD – dat het archief kocht van een Amerikaanse stichting – geeft het persoonlijke archief een beeld van zowelMondriaans kunstenaarschap als zijn persoonlijkheid en is het daarom uniek. Een woordvoerder van het rijksbureau:

Het belangrijke archief bevat met name informatie over Mondriaans vertrek naar New York vanuit Londen in 1940 en zijn verblijf in de Verenigde Staten. Zijn overwegingen om deze reis te maken deelde hij mee in de brieven aan zijn vriend Harry Holtzman.

Na zijn dood bleek Holtzman door Mondriaan als enige erfgenaam te zijn aangewezen. De correspondentie tussen beiden is niet eerder gepubliceerd en bevat veel details over hun vriendschap, maar ook over de laatste fase in Mondriaans werk, zijn tentoonstellingen en het artistieke milieu waarin hij in New York verkeerde.

Een van de meest opmerkelijke items in het archief volgens het RKD een horoscoop die Piet Mondriaan in december 1911 liet maken, kort voor zijn vertrek naar Parijs. Deze horoscoop voorzag Mondriaan in later jaren van aantekeningen om aan te geven wanneer bepaalde voorspellingen waren uitgekomen.

Het is de bedoeling dat het archief vanaf de tweede helft van 2012 digitaal beschikbaar is.

Links de replica, rechts het origineel. Klik voor een…
[caption id="attachment_14635" align="alignleft" width="265"]Museum aan de Stroom in AntwerpenIn Museum aan de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: