KB en NA geven afbeeldingen overzees verleden vrij

Afbeeldingen komen beschikbaar via Wikipedia

De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief stellen meer dan 2500 afbeeldingen van prenten, kaarten en tekeningen, voorzien van uitgebreide beschrijvingen, beschikbaar op Wikipedia.

Kaart van Batavia en omgeving uit de Atlas van der Hagen, deel 4. Ingekleurde koperdruk, 1682. Collectie Koninklijke Bibliotheek.

Kaart van Batavia en omgeving uit de Atlas van der Hagen, deel 4. Ingekleurde koperdruk, 1682. Collectie Koninklijke Bibliotheek.

Het gaat om afbeeldingen die volgens de instellingen relevant zijn voor het koloniaal- en handelsverleden van ons land en die gerekend kunnen worden tot het gemeenschappelijk erfgoed van Nederland en de landen waar de Republiek in de zeventiende en achttiende eeuw actief was.


De afbeeldingen komen uit een specifieke database: de Atlas of Mutual Heritage, die dit gemeenschappelijk erfgoed beschrijft en het digitaal beschikbaar maakt. De Atlas of Mutual Heritage is een gezamenlijk project van de KB, het NA, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en het Rijksmuseum. Het bevat meer dan 6000 afbeeldingen uit 25 collecties, en wordt steeds aangevuld. De organisaties willen met deze database de afbeeldingen wereldwijd zo gemakkelijk mogelijk beschikbaar stellen voor onderzoek.

Uit de collecties van het NA en de KB bevat de Atlas of Mutual Heritage een grote hoeveelheid kaarten van de Verenigde Oost-Indische en West-Indische compagnie (VOC en WIC), plattegronden van forten, vogelvluchten van plekken over de hele wereld door Johannes Vingboons, en vaak ingekleurde prenten uit gedrukte verslagen van reizen en expedities. De afbeeldingen zijn allemaal uitgebreid in twee talen beschreven en van metadata voorzien.

- advertentie -

Openingsafbeelding: Gezicht op het eiland Banda Neira, met links het dorp Neira; Op de voorgrond is kasteel Nassau afgebeeld, in het midden kasteel Belgica, iets daarboven een redoute. Rechts zijn de perken met nootmuskaatbomen weergegeven. Aquarel, Johannes Vingboons, ca. 1665. Collectie Nationaal Archief.

'One-Cent Magenta' - Sotheby's
Bij veilinghuis Sotheby's is deze week een postzegel uit Brits Guyana geveild…
Droogmakerij de BeemsterDe provincie Noord-Holland zet in juni…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: