Archieven op zoek naar mooiste archiefstukken

Stuk van het Jaar

Nederlandse archiefinstellingen gaan op zoek naar het mooiste archiefstuk uit de Nederlandse collecties. De verkiezing van het zogenaamde Stuk van het Jaar moet het Nederlandse publiek een beeld geven van de interessante en bijzondere archiefstukken die zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden.

In aanloop naar de landelijke verkiezingen tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseren regionale en stedelijke archiefinstellingen onder hun eigen publiek voorverkiezingen.


Elk archief vult de voorverkiezing op zijn eigen manier in. Eind augustus sturen de deelnemende archiefinstelling het winnende archiefstuk, het stuk met de meeste stemmen, door naar de landelijke verkiezing.

Stuk van het jaar

Vanaf 1 oktober 2013, zijn deze topstukken te bekijken via de website www.onsdna.nl/stukvanhetjaar. Gedurende de geschiedenismaand kan het publiek vervolgens stemmen op deze archiefstukken. Aan het eind van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het Stuk van het jaar, bekendgemaakt.

Aan de verkiezing doen een groot aantal archieven mee waaronder het Brabants Historisch Informatie Centrum, het Gelders Archief, Beeld en Geluid, Zeeuws Archief, Historisch Centrum Leeuwarden en het Haags Gemeentearchief. Een volledige lijst van deelnemende instellingen is hier te vinden (pdf).

Maarten van Roozendaal - Still YouTubeDe collectie van zanger
Nationaal monument slavernijverleden - Foto: CC/Arthena In het Amsterdamse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: