Arizona

Vlag van Arizona

Vlag van Arizona


In het zuidwesten van Amerika gelegen staat die de bijnaam Grand Canyon State heeft. Arizona heeft een totale oppervlakte van 295.023² en ongeveer 3,6 miljoen inwoners.

Van Arizona is bekend dat er al in de prehistorie mensen leefden. Van ongeveer 500 voor tot 1400 na Christus bevond zich er de beroemde Hohokam-cultuur. Vanaf ongeveer 1000 na Christus werd het gebied bevolkt door indianenstammen zoals de Apache, Hopi en Navaho.

Eusebio Kino

Eusebio Kino

Europeanen verkennen het gebied vanaf 1540. Het zijn de Spanjaarden die het eerst voet aan wal zetten. Vanaf de zestiende eeuw vestigen verschillende christenen uit Europa zich in het gebied met het doel om de oorspronkelijke bevolking tot het christendom te bekeren. Van grote betekenis voor het gebied is de Italiaanse franciscaan Eusebio Francisco Kino die ongeveer twintig nederzettingen vestigt en daarnaast met veel succes de veeteelt in Arizona tot bloei brengt.

Mexico
Na enkele eeuwen onderdeel van Spanje te zijn geweest komt Arizona in 1810 in het bezit van Mexico. In 1848 moet dat land het grootste deel van het gebied echter afstaan aan Amerika. Dit na afloop van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog. De delen die nog in bezit waren van Mexico koopt Amerika in 1853. Deze transactie is bekend onder de naam Gadsdenaankoop. Amerika kocht het stuk land dat in Mexico bekend is onder de naam Mesillavalei om een zuidelijke route voor een transcontinentale spoorlijn mogelijk te maken.

- advertentie -


De Grote Depressie die Amerika treft als in 1929 de beurs op Wallstreet instort, raakt Arizona bovengemiddeld. Vrijwel alle mijnen komen stil te liggen. Vanaf 1945 herstelt de staat zich echter in ras tempo.

De staat Arizona in het rood gemarkeerd

De staat Arizona in het rood gemarkeerd

Op 14 februari 1912 treedt Arizona formeel, als 48ste, toe tot de Verenigde Staten van Amerika.

Link:

Vlag van Alaska Verreweg de grootste staat van de…
Vlag van Arkansas
De zuidelijk gelegen Amerikaanse staat Arkansas heeft de bijnamen Natural State en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: