Arme en rijke beerputten

Foto: Centrum voor Archeologie Amersfoort

Het Centrum voor Archeologie Amersfoort springt op een bijzondere manier in op het thema van de Maand van de Geschiedenis: Arm &Rijk.

In een vitrine van het centrum worden gedurende de hele maand oktober vondsten tentoongesteld uit beerputten van arme bewoners en van rijke bewoners van de stad.


In een beerput kwam vroeger niet alleen maar ‘beer’ terecht. Ook kookafval en afgedankte potten en pannen kwamen in de putten terecht. Het Centrum voor Archeologie Amersfoort:

- advertentie -

Een beerput was kortom wc en vuilnisbak in één. Zaden, pitten en botten in de beerput zeggen al veel over de welstand van de gebruikers, maar vooral serviesgoed is een goede graadmeter voor de welstand van het huishouden. Een zoutvat bijvoorbeeld zal niet gauw bij arme lieden op tafel hebben gestaan. Een arm mens dronk uit een houten nap, een rijkaard uit een Venetiaans glas.

In een vitrine van het Centrum voor Archeologie Amersfoort worden de hele maand oktober vondsten uit de beerputten tentoongesteld. Het centrum is elke woensdag te bezoeken van van 14.00 tot 16.30 uur.

sal-meijer-kat-1-gr
Schilderij van Sal Meijer (Joods Historisch Museum)In het Joods…
livia-louvre
Ander beeld van Livia Drusilla (Louvre) In het Jubelparkmuseum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: