Artis ontvangt portret oprichter G.F. Westerman

Portret dat Schwartze van Westerman maakte

Artis heeft onlangs een schilderij ontvangen dat de beroemde negentiende-eeuwse society-schilderes Thérèse Schwartze in 1879 maakte van de eerste directeur van de dierentuin: Gerardus Frederik Westerman (1807-1890).

Het portret is voortaan te bewonderen in de Artis Bibliotheek. Natura Artis Magistra heeft dit portret middels een schenking ontvangen van de nazaten van de oud-directeur en oprichter van Artis.

Gerardus Frederik Westerman was de belangrijkste oprichter van Artis (1838). Tot aan zijn dood bleef hij directeur. In die periode groeide Artis uit van een kleine sociëteit in de Plantage tot een vorstelijke dierentuin.

- advertentie -

Het portret dat Schwartze van Westerman maakte is speciaal omdat niet enkel de oud-directeur zelf is geportretteerd,maar ook de antilopen van Artis die toentertijd in de stallen onder de Artis Bibliotheek leefden.

De bibliotheek van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, de huidige Artis Bibliotheek, werd in 1838 gesticht. Deze bibliotheek werd ondergebracht in een door architect G.B. Salm ontworpen gebouw (1868) aan de Plantage Middenlaan, dat samen met het 19e-eeuwse bibliotheekinterieur op de rijksmonumentenlijst staat. De opbouw en verdere uitbreiding van de collectie is vooral het werk geweest van Westerman.

Picasso in 1962Een Frans echtpaar is door de politie…
Detail van de verdwenen tekeningUit het Gemeentemuseum in Den…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: