Athene krijgt Maria Callas-museum

Maria Callas (Houston Rogers)

Maria Callas (Houston Rogers)

In Athene opent volgend jaar een museum dat gewijd is aan de beroemde operadiva Maria Callas. Volgens burgemeester Kaminis is dat ‘het minste wat de stad kan doen om de herinnering aan een grote zangeres levend te houden’.


Het museum wordt gehuisvest in een neoclassistisch herenhuis in de Plaka. Over drie verdiepingen worden het leven en carrière van Maria Callas voorgesteld. De stem van Callas is de rode draad. “Bezoekers zullen haar horen in het Grieks, haar moedertaal”, zegt Andromachi Gazi die verantwoordelijk is voor het project.

De eerste zalen van het museum zijn gewijd aan de operawereld. De decors van de opera’s waarin Callas furore maakte (zoals ‘Norma’ van Bellini , ‘Tosca’ van Puccini en ‘La traviata’ van Verdi) worden nagebouwd. In de laatste zalen wordt het leven van Callas geïllustreerd aan de hand van brieven, interviews, foto’s, kleren en accessoires. Museumrestaurant “La divina” serveert de favoriete gerechten van de zangeres.

La divina

Maria Kalogeropoulos, zoals haar volledige naam luidde, werd in 1923 geboren in New York. In 1937 keerde ze met haar moeder terug naar Griekenland en volgde een zangopleiding in Athene. In 1938 gaf Callas haar eerste openbare optreden en ze ontpopte zich binnen tien jaar tot een operadiva met de bijnaam la divina (de goddelijke).

- advertentie -

Callas schitterde vooral in de grote rollen van de negentiende-eeuwse Italiaanse opera’s. Vanaf 1965 trok de zangeres zich geleidelijk aan uit de operawereld terug en verbleef zij in haar appartement in Parijs.

Tussen 1959 en 1968 had Maria Callas een verhouding met de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis, die haar aan de kant zette voor Jacqueline Kennedy – de weduwe van de Amerikaanse president John F. Kennedy.

~ Natascha NeefParakalo

Domplein in UtrechtBegin juni opent DOM under, een…
Still uit 'Love, Life and Laughter'Het Amsterdamse museum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: