Atlas van de verstedelijking in Nederland

Atlas van de verstedelijking in Nederland

Atlas van de verstedelijking in Nederland

In de Middeleeuwen werden van Friesland tot Limburg, van Groningen tot Zeeland, tientallen steden gebouwd: een ware stedenboom.

De Nederlandse Gouden Eeuw werd gedragen door een groep steden in Holland, zoals Amsterdam, Leiden en Rotterdam, waar toen grote uitbreidingen plaatsvonden. Na een periode van krimp in de achttiende eeuw deed de industrialisatie vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw een deel van de oude steden weer opbloeien. Enorme stadsuitbreidingen kwamen tot stand. Daarnaast verrezen nieuwe woonsteden en industriesteden, bijvoorbeeld Tilburg, Hengelo en Hilversum. In de twintigste eeuw kwamen daar nieuwe steden bij als Almere, Emmen en Zoetermeer.

Gek genoeg werd de ruimtelijke ordening van de vele steden die Nederland rijk is nog nooit op uniforme wijze in kaart gebracht en vergeleken. In deze atlas wordt dat eindelijk gedaan. Aan de hand van nieuw getekende kaartenreeksen en ander fraai beeld materiaal wordt een overzicht gegeven van de groei en krimp van de Nederlandse steden van hun ontstaan tot heden.

In een rijk geïllustreerd en prettig leesbaar betoog analyseren de stedenspecialisten Abrahamse en Rutte duizend jaar stedenbouwkundige ontwikkeling. Bovendien wordt een aantal bijzondere en actuele thema’s uitgelicht, waaronder binnenstedelijke transformatie, wederopbouw, herbestemming en stadsranden.

- advertentie -

Lees ook de bespreking: Fraaie atlas over duizend jaar verstedelijking Nederland

Atlas van de verstedelijking in Nederland
1000 jaar ruimtelijke ontwikkeling
ISBN: 9789068686159
Uitgever: Thoth
Hardcover, 320 pagina’s
Prijs: € 49,50

Bestel dit boek bij:

De jaren 50, 60, 70 en 80
De jaren 50, 60, 70 en 80Was het…
De Zaak Zjivago - Het Kremlin, de CIA en de strijd om de verboden roman
De Zaak Zjivago - Het Kremlin, de CIA…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: