Atlas Van der Hagen, ca. 1690

Atlas Van der Hagen, ca. 1690

Atlas Van der Hagen, ca. 1690

Expositie Topstukken KB

Atlas Van der Hagen, ca. 1690 (detail)

Atlas Van der Hagen, ca. 1690 (detail)

In de zestiende eeuw worden voor het eerst verzamelingen kaarten, stadsgezichten en historieprenten tot een geheel gebundeld. De aanduiding ‘atlas’ krijgt dit soort verzamelingen pas in de zeventiende eeuw. Deze Atlas Van der Hagen is samengesteld door een verzamelaar.

Hij liet de beste en mooiste bladen uit zijn collectie inkleuren en vervolgens bijeenbinden in vier perkamenten banden, elk voorzien van een geschreven inhoudsopgave. Het geheel omvat onder andere kaarten van Blaeu en prenten van Romeyn de Hooghe. De inkleuring van deze atlas is van Dirck Jansz. van Santen. Zijn werk wordt gerekend tot het allerbeste in het genre.

Bekijk deze en andere kaarten uit de Atlas van der Hagen in het Geheugen van Nederland.

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer Atlas Van der Hagen, ca. 1690. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Heures à lusaige de Romme. Paris : pour Symon Vostre [par] Philippe Pigouchet, 22 augustus 1498.
rijksmuseumobject-william-rex-3-gr

[caption id="attachment_19400" align="alignnone" width="560"]De William Rex ten voeten uit (Rijksmuseum Amsterdam)

‘Een pronkscheepjen’…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: