Audiopionier Ray Dolby (80) overleden

Audiopionier Ray Dolby (80) overleden

Audiopionier Ray Dolby (80) overleden

De Amerikaanse uitvinder Ray Dolby is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Zijn bedrijf Dolby Laboratories heeft dat bekendgemaakt.


De uitvinder werd beroemd doordat hij een ruisonderdrukkingssysteem ontwikkelde. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd voor heel veel geluidsopnamen nog magneetband gebruikt. Dit werkte prima, maar er was altijd wel wat achtergrondgeluid hoorbaar. Vooral bij rustigere muziekstukken viel dit op.

In 1965 ontwikkelde Ray Dolby een systeem om deze bandruis mee te onderdrukken. Bij deze Dolby Noise Reduction werd er een codeerschakeling tussen de opnamebron en de bandrecorder geplaatst. Het geluid werd eerst gecomprimeerd en daarna gedecomprimeerd. Bij het decomprimeren werden de stillere geluiden wat meer versterkt en uiteindelijk werd de ruis bij het afspelen minder hoorbaar.

Dolby ontwikkelde ook een nieuw systeem voor filmgeluid, dat al snel in veel bioscopen werd gebruikt. Particulieren kennen ‘Dolby’ vooral dankzij het zogenaamde Dolby Surround System.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven

Forrest Thomas - Still YouTubeDe Amerikaanse zanger Forrest…
The BeatlesIn november wordt er een nieuw livealbum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: