Augusta Chiwy, verpleegster van ‘Band of Brothers’

Augusta Chiwy

Het levensverhaal van een Belgisch-Congolese verpleegster die tijdens het Ardennenoffensief van 1944-45 talloze soldaten verzorgde en daarbij bijna het leven verloor is onlangs opgetekend door de Britse historicus Martin King.

In het deze maand uitgebrachte boek De vergeten verpleegster wordt het levensverhaal verteld van Augusta Chiwy, een zwarte vrouw die tijdens het Ardennenoffensief van de Tweede Wereldoorlog talloze Amerikaanse soldaten verzorgde in Bastogne – en daarbij



bijna het leven verloor. Haar daden worden heel kort vermeld in het boek Band of Brothers van Stephen Ambrose, dat later verfilmd werd. Heel bekend zijn haar daden echter niet.

- advertentie -

De Britse historicus Martin King hoorde enkele enkele jaren geleden toevallig over haar tijdens een onderzoek naar het Ardennenoffensief. Haar bijzondere rol tijdens de oorlog fascineerde hem:

Mijn zoektocht naar de verpleegster ontpopte zich tot een ontdekkingsreis. Hoe meer ik over haar te weten kwam, des te meer ik wilde weten.

En nu is er dus een boek over deze onbekende verpleegster. King maakte een historische reconstructie van de heldendaden van Augusta Chiwy. Volgens de uitgever gaat het om een “spannend docudrama, gebaseerd op historische feiten” en een “aangrijpend verhaal van moed en doorzettingsvermogen”.

Martin King is historicus en specialiseerde zich in militaire geschiedenis. Eerder schreef hij Voices of the Bulge, over de ervaringen van veteranen die vochten tijdens het Ardennenoffensief.

Het leven niet waardIn Ermelo wordt woensdagavond een boek…
Portretten van kinderen van het kindertransportBetje, Eddie, Isaac, Geertruida,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.net



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: