‘Auschwitz 13917’ opnieuw uitgebracht

Auschwitz 13917

Het boek Auschwitz 13917 van Holocaustoverlevende Mirjam Blits (1916-2004) wordt binnenkort opnieuw uitgegeven. Uitgeverij Just Publishers heeft dat bekendgemaakt.

De Amsterdamse Mirjam Blits verbleef twee jaar in verschillende concentratiekampen. Zij wist te overleven en keerde na de oorlog alleen terug. Haar man, haar ouders, haar familie: iedereen was tijdens de oorlog omgekomen, in de gaskamers of door de verschrikkingen van het kampleven.

Toen ze na de oorlog terugkeerde in Amsterdam begon ze te schrijven. Dit was haar manier om verschrikkingen van de oorlog en het grote verlies te verwerken. Het document belandde bij het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (nu NIOD) en daar was men er erg van onder de indruk. In 1961 verscheen het manuscript in boekvorm. Nu, ruim vijftig jaar later, wordt dit werk opnieuw uitgebracht.

- advertentie -

Mirjam Blits schreef haar verhaal volgens de uitgeverij nooit“met de intentie om het uit te geven. Ze vertrouwde haar gedachten en gevoelens toe aan het papier om het los te kunnen laten, in haar eigen stijl, ruw en ongepolijst”, aldus de uitgever. Just Publishers:

Auschwitz 13917 is het beklemmende verslag van een jonge Nederlandse vrouw die onder geen voorwaarde haar gevoel van eigenwaarde en haar gevoel voor humor wil verliezen.

Mirjam Blits (1916-2004) was de tante van Jeroen Krabbé. De acteur en schilder raakte ontroerd door het dagboek van zijn ‘tante Mary’. Het inspireerde hem tot een indringende schilderijenserie over zijn Joodse familie: De ondergang van Abraham Reiss.

Voor de heruitgave van Auschwitz 13917 schreef Jeroen Krabbé een voorwoord. De heruitgave verschijnt op 10 februari bij Just Publishers.

Monument in het WertheimparkIn het Amsterdamse Wertheimpark is zondag…
SS Port Nicholson - Foto: Sub Sea ResearchAmerikaanse schatzoekers…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: