‘Auschwitz-fotograaf’ Wilhelm Brasse overleden

Een van de foto´s die Brasse in Auschwitz maakte

Wilhelm Brasse, de man die als gevangene in Auschwitz duizenden foto’s maakte, is dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat melden Poolse media op basis van een bericht van het Auschwitz-museum.

De Pool werkte voor de oorlog al als fotograaf en hij sprak de Duitse taal. Nadat zijn land door de Duitsers was bezet moest hij gaan werken bij de zogenaamde identificatiedienst in Auschwitz. In opdracht van de Duitsers maakte hij ongeveer vijftigduizend foto’s in het kamp.

Wilhelm Brasse – Still YouTube

Hij maakte onder meer veel portretfoto’s van gevangenen die per trein in het kamp arriveerden. Daarnaast werd hij gedwongen medische experimenten van de beruchte nazi-arts Josef Mengele bij te wonen. Ook hier moest hij foto’s maken.

- advertentie -

Het merendeel van zijn foto’s werd na de oorlog vernietigd. Een deel van de overgebleven foto’s worden tentoongesteld in het Auschwitz-museum en in het Israëlische herinneringscentrum Yad Vashem.

Auschwitz werd van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945 door de nazi’s gebruikt. In totaal werden er tijdens de oorlog meer dan 1,5 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. In Auschwitz werden zeker 1,1 miljoen mensen gedood, het merendeel Joden.

Trailer van de documentaire die ‘Portrecista ‘ de Poolse televisie in 2005 maakte over het leven van Brasse:

Toegangspoort van Auschwitz
AuschwitzAntoni Dobrowolski, die voor zover bekend de oudste overlevende…
Monument voor Roma en Sinti-slachtoffers - Foto: Berlin.de Bondskanselier…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: