Auschwitz-herdenking in Wertheimpark

Monument in het Wertheimpark

In het Amsterdamse Wertheimpark is zondag de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz herdacht. Op 27 januari 1945 bevrijdden Russische troepen het beruchte concentratiekamp van de nazi’s.

De bevrijding van Auschwitz wordt jaarlijks op de derde zondag van januari herdacht in het Amsterdamse Wertheimpark. Dit bij het door kunstenaar Jan Wolkers ontworpen Auschwitz-monument. Het monument is opgebouwd uit gebroken spiegels en heeft alsopschrift ‘Nooit Meer Auschwitz’.

- advertentie -

Bij het monument hield de Amsterdamse burgemeester zondag een toespraak en er werden kransen en bloemen gelegd door particulieren en vertegenwoordigers van verschillende organisaties. Daarnaast werden de Jizkor- en Kaddishgebeden gezegd en werd er zigeunermuziek gespeeld.

De herdenking begon met een Stille Tocht vanaf het Amsterdamse stadhuis naar het Wertheimpark.

Extra steun

Afgelopen week maakte staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) bekend het jaarlijkse programma in de week van Holocaust Memorial Day financieel extra te gaan ondersteunen. De bewindsvrouw gaf toen aan dat ‘het precedentloze industriële karakter van de Holocaust’ het belangrijk maakt dat er apart stilgestaan wordt bij deze internationale geschiedenis. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft aangegeven de organisatie van de herdenking voortaan praktisch te gaan ondersteunen.

Lees ook: Toespraak burgemeester Van der Laan tijdens de jaarlijkse Auschwitzherdenking in het Wertheimpark in Amsterdam

Rosa GlaserNaar aanleiding van de jaarlijkse Auschwitz-herdenking van aankomende…
Auschwitz 13917Het boek Auschwitz 13917 van Holocaustoverlevende Mirjam Blits…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: