Dark
Light

Australië erkent Aboriginals als eerste bewoners

Auteur:
1 minuut leestijd

Aboriginals
De regering van Australië erkent de Aboriginals officieel als eerste bewoners. Een wetsvoorstel daartoe is deze week unaniem goedgekeurd.

Niet alleen de Aboriginals worden in de nieuwe wet genoemd, maar ook de eilandbewoners van de Straat Torres. Toen de Europeanen 225 jaar geleden aan land kwamen in


Australië woonden er zo’n één miljoen Aboriginals. Door de blanke kolonisten werden zij gezien als wilden die geen recht hadden op landbezit. Tegenwoordig zijn er in het land nog ongeveer een half miljoen Aboriginals op een bevolking van 22 miljoen mensen. Ze vormen de armste minderheid.

Vijf jaar geleden bood de regering van Australië officieel excuses aan voor de manier waarop de Aboriginals in het verleden werden behandeld. Vroeger werden veel Aboriginals bijvoorbeeld gedwongen kun kinderen af te staan. Deze duizenden kinderen, de zogenaamde Stolen Generations, werden in veel gevallen ondergebracht in internaten.

Grondwet

In de Australische grondwet uit 1900 wordt geen melding gemaakt van de Aboriginals. Door het aangenomen wetsvoorstel kan de grondwet mogelijk gewijzigd worden, zodat de Aboriginals hierin straks toch vermeld worden als eerste bewoners van het continent. Hierover wordt waarschijnlijk een referendum gehouden.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×