Auteur Willem G. van Maanen overleden

Willem G. van Maanen

Schrijver Willem G. van Maanen is afgelopen vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden. Zijn uitgever, De Bezige Bij, heeft dat bekendgemaakt.

Willem G. van Maanen werd op 30 september 1920 geboren in Kampen als zoon van hoogleraar Engelse taal- en letterkunde Willem van Maanen. Tijdens de oorlog was Van Maanen actief voor het verzet. Zo bood hij samen met een vriend bijvoorbeeld onderdak aan tientallen Joden. Over zijn verzetswerkschreef en sprak hij na de oorlog spaarzaam.

In 1953 debuteerde hij als schrijver met Droom is ’t leven. twee jaar later ontving hij de Van der Hoogtprijs voor zijn roman De onrustzaaier. Het zou niet zijn enige prijs zijn. Van Maanen werd in de jaren hierna onder meer nog bekroond met de Romanprijs van de Gemeente Amsterdam, de F. Bordewijkprijs en de Charlotte Koehler Prijs.

In 2004 werd hem voor zijn hele oeuvre de Constantijn Huygensprijs toegekend.

In 2007 verscheen zijn roman Heb lief en zie niet om, die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Het boek werd zeer lovend ontvangen en haalde dat jaar de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Toplijst AKO Literatuur Prijs.

Zijn uitgever zegt in hem een “dierbaar auteur, bijzonder stilist en een moedig en verfijnd mens” te hebben verloren.

Willem G. van Maanen schreef in totaal meer dan twintig romans en verhalen.

Logo van OpelDe Duitse autofabrikant Opel bestaat dit jaar…
The Story of Film: An OdysseyFilmmuseum EYE in Amsterdam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: