Aviodrome houdt ‘100 Jaar Fokker Weekend’

Fokker Spin – Foto: Aviodrome

Luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad staat komend weekend helemaal in het teken van luchtvaartpionier Anthony Fokker. Dit vanwege het honderdjarig bestaan van Fokker.

Bezoekers kunnen onder meer aan de hand van een audiotour een reis maken door de honderdjarige geschiedenis van Fokker. De tour leidt de bezoekers langs ongeveer veertig topstukken en aanverwante attributen van Anthony Fokker. Aviodrome:

Het biedt interessanteFokker S11 – Foto: Aviodrome

achtergrondinformatie en ook bijzondere anekdotes en citaten over het leven en de vliegtuigen van Anthony Fokker.

Verder zijn, zowel in de expositie als op het buitenterrein van Aviodrome, veel Fokker-vliegtuigen te bekijken. Bijvoorbeeld de beroemde Fokker Spin en de Fokker F.27 Friendship.

- advertentie -

Kinderen kunnen tijdens het 100 Jaar Fokker Weekend aan de slag met vliegtuigbouwplaten en vouwvliegtuigen. Aviodrome:

Anthony Fokker begon in zijn jeugd als knutselaar van papieren vliegtuigjes. Hij deed dit om te bestuderen hoe toestellen reageren op verschillende typen staarten en vleugels. Een goed gevouwen papieren vliegtuig heeft veel basiselementen van de werking van een vliegtuig in zich, namelijk gewichtsverdeling, stabiliteit en besturing. De jonge bezoekers van de Aviodrome kunnen laten zien dat zij wellicht de opvolger van Anthony Fokker zijn.

De op Java geboren Anthony Fokker woonde vanaf zijn vierde in Haarlem. In 1910 vertrok hij naar Duitsland om daar een monteuropleiding te gaan volgen. Hoewel auto’s hem erg interesseerden raakte hij meer in de ban van de luchtvaart. Nog datzelfde jaar ontwierp hij zijn eerste vliegtuig, de Spin

Anthony Fokker in de Spin (ca. 1911)

. Fokker leerde zichzelf met dit vliegtuig, waarin originele constructie-ideeën waren toegepast, vliegen. Dankzij de V-stand van de vleugels was het toestel opmerkelijk stabiel. Verschillende keren werd het toestel vernieuwd en herbouwd

Derde model van de Spin

. Met zijn eigen Spin behaalde Fokker zijn vliegbrevet en op Koninginnedag 1911, deze week honderd jaar geleden, gaf hij een demonstratievlucht boven Haarlem.

De Aviodrome is gedurende het weekend elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Foto: RijksmuseumHet Rijksmuseum in Amsterdam heeft twee zeventiende-eeuwse zilveren…
Wassen beeld van Hitler in BerlijnMadame Tussauds in Londen

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: