Ayn Rand op nieuw Amerikaans dollarbiljet?

Dollars - stck.xchng

Dollars – stck.xchng

Tijdens een toespraak vertelde de Amerikaanse president Barack Obama afgelopen maand, dat hij een brief had gekregen van een vijftienjarig meisje. De jonge briefschrijfster vroeg de president waarom er geen Amerikaanse bankbiljetten zijn met daarop de beeltenis van een vrouw. De president moest het meisje het antwoord schuldig blijven en gaf aan het een “behoorlijk goed idee” te vinden om een nieuw biljet uit te brengen met daarop het portret van een vrouw.

In het verleden is er in Amerika al wel eens een ‘vrouwelijk’ bankbiljet gedrukt. Dat was in de negentiende eeuw. Dat bankbiljet met daarop de beeltenis van Martha Washington – vrouw van de eerste president en dus de eerste first lady van Amerika – is echter al lang niet meer in omloop.

Ayn Rand (1905-1982)

Ayn Rand (1905-1982)


Er zijn in Amerika nog wel twee ‘vrouwenmunten’ in circulatie. Deze dollarmunten, die overigens al een tijdje niet meer geslagen worden, tonen portretten van burgerrechtenactiviste Susan B. Anthony en Sacagawea, de indiaanse vrouw die de ontdekkingsreizigers Meriwether Lewis en William Clark begin negentiende eeuw assisteerde op hun belangrijke expeditie door het nieuw verworven Louisiana Territory.

Discussie

Naar aanleiding van de opmerking van Obama, wordt in Amerika momenteel druk gediscussieerd over de vraag welke vrouw een plek op een nieuw Amerikaans dollarbiljet verdient. TIME Magazine heeft er zelfs een poll aan gewijd. Bezoekers kunnen onder meer stemmen op luchtvaartpionier Amelia Earhart, Harriet Beecher Stowe (auteur van De negerhut van Oom Tom), Sally Ride (de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte), abolitionist Harriet Tubman en Eleanor Roosevelt, vrouw van president Franklin Delano Roosevelt

- advertentie -

Als het aan de lezers van TIME verschijnen er binnenkort dollarbiljetten met daarop de beeltenis van filosofe Ayn Rand (1905-1982). In Amerika is deze grondlegger van het objectivisme en inspirator van het libertarisme nog altijd ongekend populair. Ze leidt de poll dan ook met afstand. Meer dan de helft van de stemmen (55%) gaat naar de vrouw die egoïsme van zijn negatieve connotatie ontdeed.

Ayn Rands magnum opus Atlas Shrugged kwam bij een groot onderzoek onder Amerikanen ooit als het op één na belangrijkste boek van de twintigste eeuw uit de bus. Alleen de bijbel bleef Atlas Shrugged voor. In het boek komen ondernemers in opstand tegen het collectivistische overheidsbeleid.

Ayn Rand (1905-1982) – HUMAN

Twee pagina's van het Plakkaat van Verlating (Nationaal Archief)
Tijdens zijn bezoek aan Amsterdam kreeg Obama dit voorjaar het Plakkaat van…
Gone with the wind (1939)
Filmmuseum EYE in Amsterdam brengt eind dit jaar de filmklassieker Gone With…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: