‘Baardplakkers’ Toetanchamon worden vervolgd

Het was wereldnieuws vorig jaar. De baard van het wereldberoemde dodenmasker van farao Toetanchamon bleek te zijn afgebroken en daarna amateuristisch met lijm weer te zijn teruggeplakt. Acht museummedewerkers worden nu vervolgd voor de beschadiging van het beeld.

Toetanchamon, dodenmasker

Toetanchamon, dodenmasker

De zaak kwam vorig jaar in het nieuws doordat drie restauratoren in de media lieten weten dat de baard van Toetanchamon was afgebroken en dat bij de ‘reparatie’ schade was aangericht. Tussen de kin van Toetanchamon en de baard was ook een flinke laag lijm te zien. Bovendien bleek een klodder lijm die tijdens de provisorische herstelwerkzaamheden op het masker terecht was gekomen, met een spatel te zijn verwijderd waardoor krassen waren ontstaan.

Roekeloos

Onder de verdachten bevinden zich de toenmalige directeur van het museum en de restauratiechef. Volgens het Openbaar Ministerie gingen de museumwerkers roekeloos te werk gegaan. Hen wordt ook verweten dat ze hebben geprobeerd de aangebrachte schade te verdoezelen.

Afgelopen najaar werd het beeld gerestaureerd. Inmiddels is het weer te zien in het nationaal museum in Caïro.

- advertentie -
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
De bekende Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering maakt zich zorgen om de…
Gerrit Rietveld, armstoel Amsterda, 1942-43, eikenhout en metaal, collectie Stedelijk Museum Amsterdam, schenking Martijn en Jeannette Sanders
Het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt veertien meubelen van de beroemde Nederlandse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: