Bacterie doet zich tegoed aan wrak Titanic

Boeg van de Titanic

Het wrak van de Titanic ligt al sinds 1912 op de bodem van de Atlantische Oceaan. Volgens wetenschappers komt daar binnen twintig jaar een eind aan. Het wrak wordt volgens hen stukje bij beetje afgebroken door een ijzervretende bacterie.

De onderzoeksters, Henrietta Mann en Bhavleen Kaur van de Universiteit in Halifax (Canada), hebben onderzoek gedaan naar het wrak van de Titanic. Dit schip, eens het grootste passagiers stoomschip ter wereld, zonk in 1912 nadat het op een ijsberg botste. De wetenschappers ontdekten dat het wrak vanhet schip momenteel wordt aangevreten door een ijzervretende bacterie. Deze tot nu toe onbekende bacterie uit de Halomondaceae-familie gaven ze de naam Halmonas Titanicae.

- advertentie -

De bacterie zorgt er volgens de onderzoekers voor dat er binnen twintig jaar niets meer van het wrak over is dan een roestige vlek op de zeebodem. Op dit moment zou er al 50.000 ton staal zijn weggevreten.

De bacterie werd aangetroffen op delen van het wrak die in 1991 boven water zijn gehaald.

De Titanic zonk in 1912. Bij de ramp kwamen 1517 van de 2201 passagiers om het leven. Het wrak van de Titanic werd pas in 1985 gevonden. Het ligt op bijna vier kilometer diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan.

Video over de ijzervretende bacterie:

De vier heemskinderen op het toverros BeyaertDe 62-jarige leraar…
stadsarchief-amsterdam
Stadsarchief AmsterdamHet Stadsarchief Amsterdam is in 2009 bestolen door…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: