In de badkuip van Adolf Hitler (1945)

Bovenstaande foto werd gemaakt op 30 april 1945, de dag waarop Adolf Hitler in zijn bunker in Berlijn zelfmoord pleegde. Te zien is Vogue-correspondente en fotomodel Lee Miller.

Deze Amerikaanse reisde in april van het laatste oorlogsjaar met Amerikaanse troepen mee en deed voor Vogue verslag van de ontwikkelingen. Kort voordat deze foto werd gemaakt, had Miller bijvoorbeeld reportages gemaakt in de concentratiekampen Buchenwald en Dachau.

Aangekomen in München ging ze, samen met haar collega David E. Scherman (correspondent voor Life magazine) op zoek naar een appartement aan het Prinzenregentplatz waar Adolf Hitler jarenlang had gewoond. Daar aangekomen bleek het appartement nog helemaal intact. De elektriciteit deed het nog en overal hingen portretten van de Führer. Toen Miller het bad van de dictator zag besloot ze haar kleren uit te trekken en plaats te nemen in de badkuip. Haar collega maakte vervolgens enkele foto’s, waaronder bovenstaande. Volgens sommige berichten maakte Miller kort hierna ook nog foto’s van Scherman terwijl die in het bad van Hitler zat, maar die beelden zijn nooit opgedoken.

Meer over Adolf Hitler
Douglas MacArthur en Hirohito
Op 15 augustus 1945 komt door de Japanse capitulatie definitief een einde…
De leeuw van Metro-Goldwyn-Mayer, 1929
Een van de meest bekende filmproducenten uit de geschiedenis is Metro-Goldwyn-Mayer. Misschien…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: