Dark
Light

Banjo-pionier Earl Scruggs (88) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Earl Scruggs – Foto: Still YouTube
De beroemde Amerikaanse banjospeler Earl Scruggs is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden in Nashville.

De muzikant werd vooral bekend omdat hij een nieuwe manier introduceerde om de banjo te bespelen, de zogenaamde drievingerstijl. Mede door deze manier van tokkelen werd de banjo een meer zelfstandig instrument dat ook solo goed uit de verf kwam.

Samen met Bill Monroe behoort Scruggs tot de grondleggers



van de Amerikaanse bluegrassmuziek, een muziekstijl waarbij traditionele volksmuziek, gospels en strijkmuziek met elkaar worden gecombineerd. Ook een typisch kenmerk voor deze muziek zijn de hoge zangstemmen waarmee soms heel zware thema´s op een quasi laconieke manier ten gehore worden gebracht.

Scruggs schreef onder meer de titelmuziek voor de Amerikaanse komedieserie The Beverly Hillbillies (1962-1971). De muzikant schreef de titelsong, The Ballad of Jed Clampett, samen met zanger/gitarist Lester Flatt. Zelf was Scruggs ook enkele keren te zien in de televisiserie.

De banjo-speler won twee keer een Grammy voor zijn bewerking van het nummer Foggy Mountain Breakdown.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×