Banjo-pionier Earl Scruggs (88) overleden

Earl Scruggs – Foto: Still YouTube

De beroemde Amerikaanse banjospeler Earl Scruggs is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden in Nashville.

De muzikant werd vooral bekend omdat hij een nieuwe manier introduceerde om de banjo te bespelen, de zogenaamde drievingerstijl. Mede door deze manier van tokkelen werd de banjo een meer zelfstandig instrument dat ook solo goed uit de verf kwam.

Samen met Bill Monroe behoort Scruggs tot de grondleggersvan de Amerikaanse bluegrassmuziek, een muziekstijl waarbij traditionele volksmuziek, gospels en strijkmuziek met elkaar worden gecombineerd. Ook een typisch kenmerk voor deze muziek zijn de hoge zangstemmen waarmee soms heel zware thema´s op een quasi laconieke manier ten gehore worden gebracht.

Scruggs schreef onder meer de titelmuziek voor de Amerikaanse komedieserie The Beverly Hillbillies (1962-1971). De muzikant schreef de titelsong, The Ballad of Jed Clampett, samen met zanger/gitarist Lester Flatt. Zelf was Scruggs ook enkele keren te zien in de televisiserie.

De banjo-speler won twee keer een Grammy voor zijn bewerking van het nummer Foggy Mountain Breakdown.

archive.nelsonmandela.orgHonderden documenten, foto’s en video’s uit het archief van…
Prent uit 1672 waarop de geschiedenis van de gebroeders…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: