Bankbiljet van 100 peso voor Evita

Bankbiljet voor Evita

Argentinië heeft sinds woensdag een bankbiljet met daarop de beeltenis van Eva Perón, ook wel bekend onder de naam Evita. Het biljet is uitgebracht omdat het dit jaar zestig jaar geleden is dat de Argentijnse presidentsvrouw en sociaal activiste overleed aan de gevolgen van baarmoederhalskanker.

Het Evita-bankbiljet werd woensdag officieelonthuld door de huidige Argentijnse president: Christina Fernández. Het gaat om een biljet van 100 peso. Het ontwerp is gebaseerd op een oud ontwerp voor een bankbiljet van 5 peso dat kort na de dood van Evita in 1952 zou worden uitgegeven. Dit biljet kwam er echter nooit omdat Evita’s man, president Juan Perón, in 1955 bij een militaire staatsgreep werd afgezet.

- advertentie -

Eva Perón was 33 jaar oud toen ze op 26 juli 1952 – vandaag precies zestig jaar geleden – overleed aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Ze was zeer geliefd bij het Argentijnse volk en werd liefkozend daarom vaak Evita genoemd. Ze dankte haar populariteit onder meer aan haar charitatieve werk. Ze richtte onder meer een liefdadigheidsvereniging op voor hulp aan de armen.

Daarnaast maakte Evita zich hard voor vrouwenemancipatie. Mede door haar inzet werd in 1947 het vrouwenkiesrecht ingevoerd in Argentinië. Vandaag de dag heeft het Zuid-Amerikaanse land een vrouwelijke president.

amphoras
Willekeurige foto van enkele amfora's - Foto: Ad MeskensDichtbij…
Sagrada FamíliaDe Sagrada Família in Barcelona krijgt een berschermlaagje…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: