Het Barcelona binnen de vroegere middeleeuwse omwalling

De Barri Gòtic in het centrum van de oude stad van Barcelona - Foto: CC/Llull

De Barri Gòtic in het centrum van de oude stad van Barcelona – Foto: CC/Llull

Alweer een reisgids over Barcelona zult u zeggen? Neen want de auteur, Rik Wouters, historicus, literair criticus, prozaschrijver dichter, gediplomeerde gids en reisleider belicht met zijn ietwat eigenzinnige en naar eigen zeggen atypische schrijfstijl de Catalaanse hoofdstad die hem zo nauw aan het hart ligt als geen ander.

De bijna veertig korte hoofdstukken – samen goed voor zo’n tweehonderd bladzijden – kunnen elk los van elkaar gelezen worden. Wouters benadert de stad daar waar de doorsnee reisgidsen eindigen. De schrijver schetst immers door middel van anekdotes, legendes en historisch onderbouwde beschrijvingen en verhalen een vaak ongekend beeld van het middeleeuwse Barcelona, van bekende en onbekende plaatsen, van geheimzinnige oorden en architecturale pareltjes.

Anekdotes, legendes en andere geschiedenissen van het Barcelona binnen de vroegere middeleeuwse omwalling - Rik Wouters

Anekdotes, legendes en andere geschiedenissen van het Barcelona binnen de vroegere middeleeuwse omwalling – Rik Wouters

De verdienste van het boek bestaat er dan ook ongetwijfeld uit dat de auteur erin geslaagd is de lezer op een virtuele reis mee te nemen doorheen de boeiende geschiedenis van de stad, een geschiedenis die hij op sublieme wijze weet te linken aan de talrijke overblijfselen ervan in de historische stadskern.

De lezer wordt als het ware meegesleurd op een spannende, soms hilarische maar steeds interessante tocht, gaande van het oude Romeinse ‘Colonia Faventia Julia Augusta Barcino’ over Guifre I , de stichter van het graafschap Barcelona, Jaume I, bijgenaamd “El Conqueridor”. Ook het latere middeleeuwse Barcelona in de zestiende eeuw en de daaropvolgende periodes onder het huis van Savoye, en dat van Bourbón komen uitgebreid aan bod. Het boek zou natuurlijk onvolledig zijn als er geen aandacht besteed zou worden aan de recente geschiedenis. Wouters laat ons dan ook op onverbloemde wijze kennismaken het verhaal van de ‘Primera en Segunda Republica’ alsook met de ‘Dictatura Franquista’.

- advertentie -

Het is duidelijk dat de auteur de geschiedenis van de stad heeft uitgekozen als ‘rode draad’ om de bezoeker onder te dompelen in de steegjes, smalle straatjes en pleinen van wat hij ‘zijn Barcelona’ noemt. Het boek is dan ook een waar kleinood voor de cultuurliefhebber die aan de hand van historische verhalen, legendes en anekdotes deze Catalaanse stad op een onconventionele manier wil ontdekken.

~ Rudi Schrever
Brusselse stadsgids
Rondleidingen op aanvraag
e-mail: rudi.schrever@skynet.be

Het boek is verkrijgbaar voor 21,19 euro (exclusief verzendingskosten). Bestellen kan via www.shopmybook.com

Bedzin, een kleine stad bij Auschwitz - Foto: CC / Bastet78
Bedzin, een kleine stad bij Auschwitz - Foto:…
Weltgeschichte oder Die Geschichte der Menschheit, William Rednbacher, 1890
Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavenhandel af in Suriname en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: