De Basiliuskathedraal in Moskou

Dinsdag is het precies 450 jaar geleden dat de wereldberoemde Basiliuskathedraal in Moskou werd ingezegend. De startpagina van Google staat om die reden dinsdag helemaal in het teken van de kathedraal.

Google Doodle voor Basiliuskathedraal

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, speciale Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 450e ‘verjaardag’ van de Basiliuskathedraal is het traditionele logo vervangen door een afbeelding van de basiliek.

Foto: CC/Petar Milošević

De Basiliuskathedraal, ook wel Pokrovkathedraal, is dé blikvanger van het Rode Plein in Moskou. De kathedraal werd tussen 1555 en 1560 gebouwd in opdracht van Ivan IV, ook bekend als Ivan de Verschrikkelijke. Dit naar aanleiding van diens overwinning op de Tartaren bij Kazan.

Acht kleine kerkjes

De kathedraal bestaat eigenlijk uit acht kleine kerkjes die om een hoofdkerk liggen. Deze hoofdkerk heeft een tentvormige toren. Dit in tegenstelling tot de omliggende kerkjes die koepels hebben.

- advertentie -

Vandaag de dag is de kathedraal zeer kleurrijk. Vroeger was dat wel anders. De buitenkant van de kathedraal was oorspronkelijk wit. In de zeventiende eeuw werd de kathedraal geschilderd. Het ijzeren beslag van het dak werd toen ook vervangen door veelkleurige dakpannen.

Boek: Moskou is een gekkenhuis – Verhalen over een wereldstad

Korte video over de Basiliuskathedraal

Codex CalixtinusDe Codex Calixtinus, die onder meer één van…
Röntgenafbeelding van een detail van het altaarstuk
Detail van een IRR-opname van het paneel 'Tronende Christus'Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: