Basis waar Ceauçescu werd gedood wordt museum

Nicolae Ceausescu

Nicolae Ceausescu

De militaire basis in de Roemeense stad Targoviste waar dictator Nicolae Ceauçescu en zijn vrouw Elena na een schijnproces in 1989 werden geëxecuteerd, wordt een museum. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

De directeur van het museum heeft het persbureau laten weten dat de muur waarbij het dictatorechtpaar werd gedood speciale aandacht zal krijgen.


Het interieur van de militaire basis is inmiddels al onder handen genomen. De muren hebben weer dezelfde kleur als in 1989.

Ook de ruimte waar het schijnproces tegen Nicolae Ceauçescu en zijn vrouw Elena werd gehouden wordt teruggebracht in de oorspronkelijk staat. Net als de slaapkamer waar de Ceauçescus hun laatste nacht doorbrachten.

Dictator Ceausescu

Nicolae Ceauçescu werd in 1965 gekozen tot secretaris-generaal van het Roemeense centrale comité. Hij regeerde hierna als een dictator. Ceausescu wilde bijvoorbeeld de staatsschuld terugbrengen maar dat ging zwaar ten koste van de bevolking. In de jaren tachtig gaf hij opdracht achtduizend plattelandsdorpen af te breken. De Roemenen die hier tot dan toe hadden gewoond en gewerkt moesten verhuizen naar zogenaamde ‘agro-industriële centra’. De dictator kon dit plan uiteindelijk niet helemaal ten uitvoer brengen. In 1989 kwam het volk namelijk massaal in opstand.

- advertentie -

Ceauçescu en zijn vrouw vluchtten tijdens de Roemeense Revolutie maar werden al snel gearresteerd. Na een schijnproces werd het echtpaar ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Lees hier meer over Nicolae Ceauçescu

Afbeelding van een 'kinderpagina' op de website van het…
[caption id="attachment_34051" align="alignleft" width="265"] Mauritshuis in 1644Het Mauritshuis ziet er van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: