Dark
Light

BBC is gestopt met teletekstdienst Ceefax

1 minuut leestijd

De BBC is definitief gestopt met de teletekstdienst Ceefax. Sinds dinsdagavond is de analoge dienst in Groot-Brittannië niet meer te gebruiken.

Het fenomeen teletekst werd in de jaren zeventig uitgevonden door enkele BBC-ingenieurs die op zoek waren naar een mogelijkheid om programma’s te ondertitelen voor doven en slechthorenden. De Britten namen de dienst, genaamd Ceefax (See facts), in 1974 in gebruik.


NOS Teletekst

De teletekstdienst werd niet alleen gebruikt voor de ondertiteling van programma’s. Er waren ook pagina’s met de hoofdpunten uit het nieuws, weersvoorspellingen, een tv-gids en sportuitslagen. De BBC is nu met de analoge dienst gestopt omdat men is overgestapt naar digitale televisie. De dienst werd afgelopen nacht officieel op zwart gezet door Olympisch kampioene Dame Mary Peters.

NOS Teletekst

Enkele jaren na de lancering van Ceefax bezochten twee NOS-medewerkers de BBC om de nieuwe dienst te bekijken. Enthousiast geworden besloot de NOS hierna een Nederlandse versie te laten ontwikkelen. Deze werd op 1 april 1980 in gebruik genomen.

De dienst werd geopend door de Nederlandse schaaklegende Max Euwe. De schaakgrootmeester speelde een schaakpartij met Wim Stokla, die een belangrijke rol speelde bij het opzetten van NOS Teletekst. De schaakpartij die beide heren speelden was vervolgens live te volgen op Teletekst.

Het lijkt er niet op dat de Nederlandse teletekstdienst op korte termijn op zwart gezet zal worden. De dienst is nog altijd enorm populair. Uit een NOS-onderzoek bleek enkele jaren geleden dat elf miljoen Nederlanders van vijftien jaar en ouder de dienst nog altijd gebruiken. De meesten gewoon via de televisie, maar sommigen ook via de mobiele telefoon en internet. Miljoenen Nederlanders raadplegen dagelijks teletekstpagina 101, de pagina waarop de actuele nieuwskoppen te vinden zijn.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×