BBC is gestopt met teletekstdienst Ceefax

De BBC is definitief gestopt met de teletekstdienst Ceefax. Sinds dinsdagavond is de analoge dienst in Groot-Brittannië niet meer te gebruiken.

Het fenomeen teletekst werd in de jaren zeventig uitgevonden door enkele BBC-ingenieurs die op zoek waren naar een mogelijkheid om programma’s te ondertitelen voor doven en slechthorenden. De Britten namen de dienst, genaamd Ceefax (See facts), in 1974 in gebruik.


- advertentie -

NOS Teletekst

De teletekstdienst werd niet alleen gebruikt voor de ondertiteling van programma’s. Er waren ook pagina’s met de hoofdpunten uit het nieuws, weersvoorspellingen, een tv-gids en sportuitslagen. De BBC is nu met de analoge dienst gestopt omdat men is overgestapt naar digitale televisie. De dienst werd afgelopen nacht officieel op zwart gezet door Olympisch kampioene Dame Mary Peters.

NOS Teletekst

Enkele jaren na de lancering van Ceefax bezochten twee NOS-medewerkers de BBC om de nieuwe dienst te bekijken. Enthousiast geworden besloot de NOS hierna een Nederlandse versie te laten ontwikkelen. Deze werd op 1 april 1980 in gebruik genomen.

De dienst werd geopend door de Nederlandse schaaklegende Max Euwe. De schaakgrootmeester speelde een schaakpartij met Wim Stokla, die een belangrijke rol speelde bij het opzetten van NOS Teletekst. De schaakpartij die beide heren speelden was vervolgens live te volgen op Teletekst.

Het lijkt er niet op dat de Nederlandse teletekstdienst op korte termijn op zwart gezet zal worden. De dienst is nog altijd enorm populair. Uit een NOS-onderzoek bleek enkele jaren geleden dat elf miljoen Nederlanders van vijftien jaar en ouder de dienst nog altijd gebruiken. De meesten gewoon via de televisie, maar sommigen ook via de mobiele telefoon en internet. Miljoenen Nederlanders raadplegen dagelijks teletekstpagina 101, de pagina waarop de actuele nieuwskoppen te vinden zijn.

atlas-de-wit-1-gr
Atlas de WitDe Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een facsimile…
The Living DeadIn het UvA ErfgoedLab wordt de komende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: