Beddenfabrikant Leo Auping (94) overleden

Oude Auping-reclame – Foto: CC/Johan

Leo Auping, oud-directeur van beddenfabrikant Auping uit Deventer, is vorige week op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was de kleinzoon van Johannes Albertus Auping, de oprichter van Auping, en de laatste Auping-telg die aan het roer stond van de beddenfabrikant.

Leo Auping leidde het bedrijf tussen 1953 en 1976. Toen hij met pensioen ging verdween de naam Auping uit de directie. Er zijn momenteel nog wel aandelen Auping in handen van nazaten van oprichter Johannes Auping.

De in Deventer gevestigde smid Johannes Auping kreeg in 1888 van een gasthuis opdracht een hygiënischer bed te ontwikkelen dan de bedden die op dat moment gebruikt werden. Auping ontwikkelde het idee van een spiraalmatras met gedraaide in elkaar gevlochten ijzerdraden die in een ijzeren frame werden gespannen. Een jaar later ontwikkelde hij zelf de machines die deze spiraalmatrassen konden fabriceren en weer een jaar later haalde hij zijn eerste grote order binnen.

- advertentie -Het Burgerziekenhuis in Amsterdam bestelde toen veertig exemplaren van de zogenaamde stalen gezondheidsmatras.

Het bedrijf groeide hierna snel. In 1898 stonden er al Auping-bedden in de slaapvertrekken van het Koninklijk paleis op de Dam en in 1912 werd in Deventer de eerste grote Auping-fabriek geopend. Het bedrijf bleef zich ontwikkelen. Bijzonder was dat het bedrijf al aan het begin van de twintigste eeuw het belang van merkenbouw inzag en een actief marketingbeleid ontwikkelde.

Een van de grote successen boekte het bedrijf in de jaren zeventig met het door Frans de la Haye ontworpen bedmodel Auronde. Vandaag de dag is Auping is een van de laatste grote familiebedrijven in Deventer.

Foto: Bibliotheek ZonnehofIn Bibliotheek Zonnehof in Amersfoort staat gedurende…
Oosterscheldekering - Foto: CC/MichielverbeekHet is dinsdag precies vijfentwintig jaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: