Dark
Light

Bedenker döner kebab overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Döner kebab - Foto: CC
Döner kebab - Foto: CC

Döner kebab - Foto: CC
Döner kebab – Foto: CC
Kadir Nurman, de man die in 1972 als eerste het moderne broodje döner kebab maakte, is op tachtigjarige leeftijd in Berlijn overleden.


Kadir Nurman was van Turkse afkomst en serveerde het eerste broodje döner kebab in zijn zaak in Berlijn. Al snel werd het een van de populairste broodjes in Berlijn. Het broodje is tegenwoordig onder meer populair bij het uitgaande publiek.

In Turkije werden dit soort broodjes al lang voor de uitvinding van Nurman gegeten. Nurman deed het echter net even anders. Hij stopte ook tomaat en ui in het broodje, meldt de NOS. Later werd het broodje ook geserveerd met sla en saus. Kadir Nurman vroeg overigens geen patent aan voor zijn vinding en werd er ook niet rijk van.

Er zijn meer personen die claimen döner kebab te hebben uitgevonden. Kadir Nurman werd in 2011 echter als de echte uitvinder erkend door de Vereniging van Turkse Dönerproducenten.

Keuringsdienst van Waarde over ‘Döner Kebab’:

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×