Beeld biddende Hitler in voormalig getto zorgt voor ophef

Het beeld van de biddende Hitler – Still YouTube

In Polen, maar ook daarbuiten, is ophef ontstaan over een beeld van een biddende Adolf Hitler. Het beeld is geplaatst in het voormalige Joodse getto van Warschau.

Het beeld van kunstenaar Maurizio Cattelan is sinds half november in de stad te vinden. Voorbijgangers krijgen het beeld niet zomaar voorgeschoteld. het is alleen te zien via een kijkgat in de deur van een vervallen gebouw. Het beeld, getiteld Him, laat een knielende Hitler zien in een grijs pak en het lichaam van een kind.

Het beeld maakt onderdeel uit van een tentoonstelling van Cattelan in het museum voor hedendaagse kunst in de Poolse hoofdstad.

- advertentie -

Op het beeld wordt wisselend gereageerd. Het Simon Wiesenthal Centrum spreekt van een “nutteloze provocatie” en een belediging van de slachtoffers van de Jodenvervolging.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in het getto van Warschau ongeveer een half miljoen Joden gevangen gehouden. De meesten van hen werden afgevoerd naar concentratiekampen.

Overzicht van boeken over Adolf Hitler

Video van Jewish News One over het beeld van Hitler:

Herinneringsmonument bij de voormalige synagoge in HarderwijkNet als vorig…
S. Bailie, Saint-Sauveur, Bruxelles, ca.1910 - © MFA, Boston.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: