Beeldjes Artemis en Apollo gevonden op Kreta

Bij opgravingen op de site van het oude Aptera op Kreta hebben archeologen twee kleine, maar bijzondere beelden gevonden die de goden Artemis en Apollo voorstellen.

De beelden, die waarschijnlijk bij elkaar hoorden, zijn (inclusief sokkel) ongeveer een halve meter hoog. Artemis werd gegoten in brons, haar tweelingbroer Apollo werd uit marmer gehouwen.

Het beeld van de jachtgodin Artemis, die werd aanbeden in Aptera, verkeert in zeer goede staat. Alle ledematen zijn intact en de godin poseert alsof ze klaarstaat om een pijl af te schieten. Het Apollo-beeld is eenvoudiger van stijl en heeft sporen rode verf op zijn sokkel.

Stad zonder vleugels

Gedurende de Minoïsche beschaving en de Hellenistische periode was Aptera een machtige stadstaat. Volgens de archeologen dateren de beelden uit de tweede helft van de eerste eeuw of het begin van de tweede eeuw na Christus. De sculpturen werden waarschijnlijk geïmporteerd naar Kreta als woonaccessoires voor een luxe villa uit de Romeinse periode.

- advertentie -

Volgens de Griekse mythologie was Aptera het toneel van een zangwedstrijd tussen de muzen en de sirenen. De muzen wonnen en als straf werden bij de sirenen hun veren uitgetrokken. Daardoor stortten ze in zee. De stad kreeg vervolgens de naam Aptera, wat ‘zonder vleugels’ betekent.

~ Natascha NeefParakalo

Overzichtspagina: Griekse mythologie

Poseidon - Afbeelding uit een oude uitgaven van de Ilias
ZeusIn de Griekse mythologie gaat het vaak over…
Göbekli Tepe
Wie in de achttiende eeuw zou hebben gevraagd waar de beschaving vandaan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: