‘Beest van Appingedam’ houdt kaken op elkaar

Siert Bruins in 1980 – Foto: CC / Koen Suyk, Anefo

Siert Bruins in 1980 – Foto: CC / Koen Suyk, Anefo

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) moet volgende maand in Duitsland voor de rechter verschijnen. Hij zal daar echter niet spreken. Zijn advocaat heeft dat gezegd tegenover het ANP.

Volgens de advocaat, Klaus-Peter Kniffka, heeft de laatste vrije, nog levende Nederlandse oorlogsmisdadiger de laatste tijd al te veel gezegd.


Enige tijd geleden werd hij benaderd door het Duitse actualiteitenprogramma Panorama. Toen hem gevraagd werd wie in september 1944 verzetsman Aldert Klaas Dijkema had neergeschoten antwoordde Bruins: “Neuhäuser”. Daarmee gaf hij indirect toe dat hij bij de liquidatie was.

Volgens de advocaat is dit een riskant punt omdat er volgens hem verder geen getuigen zijn. Siert Bruins gaat daarom tijdens de komende rechtszaak niets meer zeggen.

Beest van Appingedam

Siert Bruins, bekend als ‘het beest van Appingedam’, is momenteel 92 jaar oud en woont in Duitsland. Na de oorlog werd hij in Nederland vanwege meervoudige moord ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi uit naar Duitsland. Hij ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen.

- advertentie -

In 2003 ondernam minister Donner nog een poging om Bruins uitgeleverd te krijgen. Dit lukte niet. Omdat hij in de oorlog de Duitse nationaliteit kreeg levert Duitsland hem niet uit aan Nederland.

Zijn advocaat heeft laten weten dat Bruins tegen de rechtszaak opziet en huivert bij de gedachte dat hij zijn laatste jaren in de cel moet slijten.

SS’er Bruins staat opnieuw terecht

Gerelateerde boeken:

The Sun spoorde Laszlo Csatary een jaar geleden…
Bourbonklok op de Waalsdorpervlakte waar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verzetsleden zijn gefusilleerd
Bourbonklok op de Waalsdorpervlakte waar tijdens de Tweede…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: