‘Begraaf Francisco Franco op andere locatie!’

Tombe van Francisco Franco - Foto: CC

Tombe van Francisco Franco – Foto: CC

Spaanse socialisten van de partij PSOE willen dat het lichaam van dictator Francisco Franco wordt opgegraven en vervolgens op een andere locatie wordt herbegraven. De partij heeft hier deze week in een wetsvoorstel om gevraagd.

Franco ligt momenteel in een basiliek in de Valle de los Caídos (Vallei van de Gevallenen) bij Madrid. Hij ligt hier te midden van zo’n 35.000 slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). De socialisten vinden dit ongepast.


Na de burgeroorlog kwam generaal Francisco Franco met de hulp van Adolf Hitler en Benito Mussolini in 1939 in Spanje aan de macht. Franco regeerde zeer autoritair. Onder zijn bewind werden tegenstanders op grote schaal vermoord, gemarteld en opgesloten in kampen.

Franco overleed in 1975 en kreeg een plek in de basiliek in de Vallei van de Gevallenen. Twee jaar geleden oordeelde een commissie al dat Franco beter op een andere locatie herbegraven kon worden. Regeringspartij Partido Popular zag daar toen echter niets in. Waarschijnlijk haalt het voorstel van de PSOE het dit keer ook niet. De dochter van de dictator heeft ook bezwaar tegen een herbegrafenis.

- advertentie -

In 2007 ondertekende de Spaanse minister-president Jose Luis Rodriguez Zapatero een wet die bepaalde dat alle standbeelden en plaquettes op openbare gebouwen die herinneren aan het Franco-regime moesten worden verwijderd.

Harry MulischOp de Grote Markt in Haarlem is…
Afb: Nederlandsche Postzegel- en MuntenveilingEen postzegel uit 1925…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: