Begraafplaats slachtoffers pest gevonden in Londen

Bij de aanleg van een spoorlijn in Londen zijn de graven van dertien personen gevonden die in de veertiende eeuw overleden, hoogstwaarschijnlijk aan de gevolgen van de pest. De vondst werd gedaan in de wijk Farringdon, in het centrum van de stad.

Archeologen bij de gevonden skeletten – Foto: Crossrail

De dertien skeletten lagen tweeënhalve meter onder grond, in twee rijen. Ze zijn inmiddels blootgelegd. Vermoed wordt dat de slachtoffers rond 1349 werden begraven. Niet uitgesloten wordt dat men op een begraafplaats is gestuit waar in de veertiende eeuw zo’n vijftigduizend pest-slachtoffers werden begraven.

In oude bronnen wordt over zo’n begraafplaats gesproken en hoewel er in de afgelopen eeuwen veel is gebouwd in de wijk Farringdon is de begraafplaats nooit gelokaliseerd.

In de veertiende eeuw verloor Europa bijna de helft van zijn inwoners aan de pest. Ook Groot-Brittannië en Londen werden zwaar getroffen.

- advertentie -

De skeletten zijn inmiddels overgebracht naar het Museum of London Archaeolog en zullen daar de komende tijd nader worden onderzocht. Wetenschappers hopen onder meer dna te kunnen bemachtigen waarmee eventueel ontdekt kan worden welke bacterie verantwoordelijk was voor de pest.

Foto: Emir Filipovic Op internet gaat momenteel een foto…
Foto: Henry Aldridge & Son In Engeland is een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: