Beieren verzet zich ook na 2015 tegen heruitgave Mein Kampf

In 2015 is het zeventig jaar geleden dat Adolf Hitler zelfmoord pleegde. Het auteursrecht op zijn beruchte boek Mein Kampf vervalt dan. Als een uitgeverij het boek na die tijd uit wil geven zal het echter voor de rechter gedaagd worden door de regering van de Duitse deelstaat Beieren.


Christine Hadertbauer, de premier van Beieren, heeft dat dinsdag gezegd. De Duitse deelstaat is momenteel nog eigenaar van de auteursrechten van Mein Kampf. Herdruk van het boek is in Duitsland niet officieel verboden, maar aangezien Beieren eigenaar is van de auteursrechten is het boek niet opnieuw uitgebracht. Volgens de premier van de deelstaat gaat het om een “ophitsend” boek.

Mocht een uitgever het boek na 2015 uit willen brengen dan zal die uitgever voor de rechter gedaagd worden door de deelstaat. Enkele jaren geleden liet een minister van de deelstaat nog weten open te staan voor een heruitgave van het beruchte boek als het maar voorzien was van kritisch commentaar van historici. Dat plan lijkt nu ook van de baan.

Duitsland, ras en politiek

Mein Kampf kwam oorspronkelijk in 1925 uit. Hitler tekende er, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek in op.

- advertentie -

In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden. September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

Monumentenofficier James Rorimer bij slot Neuschwanstein, een opslagplaats…
Te koop op Marktplaats: Dolk van de Luftwaffe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: