Auteur:
1 minuut leestijd
De vaas van Spyridon Louis
De vaas van Spyridon Louis (CC BY-SA 4.0 - FocalPoint - wiki)

Een antieke Griekse vaas die Spyridon Louis in 1896 kreeg als winnaar van de eerste olympische marathon is door een Duitse universiteit teruggeven aan Griekenland. De beker maakte deel uit van een Duitse privécollectie die de universiteit in 1986 kocht.

Spyridon Louis in 1896
Spyridon Louis in 1896 (Publiek Domein – wiki)
Het Griekse ministerie van Cultuur beschouwde de aardewerken vaas uit de zesde eeuw voor Christus jarenlang als verloren. In 2014 ontdekte archeoloog Giorgos Kavvadias het voorwerp in de collectie van de universiteit van Münster. Volgens het ministerie is het onomstotelijk bewezen dat het gaat om de beker met twee handgrepen, beschilderd met lopers, die aan Louis werd gegeven.

Op 29 maart 1896 kwam Spyridon Louis na 2 uur, 58 miuten en 50 seconden als eerste over de streep in het Kallimarmaro Stadion in Athene. De Griek is de winnaar van de marathon op de eerste moderne Olympische Spelen. Aan de wedstrijd deden 16 atleten mee (12 Grieken en 4 buitenlanders). Hij werd voor deze zege onderscheiden met een zilveren beker, een zilveren medaille, een antieke vaas en een olijftak. Uit handen van de Griekse koning George I ontving hij ook een diploma. Het was voor Louis ook meteen zijn laatste wedstrijd. De rest van zijn leven bracht hij met zijn gezin door in Marousi, waar hij werkte als waterverkoper en politieagent.

In 2012 werd de zilveren beker die hij won geveild bij veilinghuis Christie’s in Londen. De bokaal, die door zijn kleinzoon werd aangeboden, werd voor ruim 650.000 euro gekocht door de Stavros Niarchos Foundation.