Dark
Light

‘Belangrijke Belgen’ onder de hamer bij Christie’s

Auteur:
3 minuten leestijd

Vera Nemchinova in Les Biches, London – Leon De Smet, ca. 1925
Bij Christie’s in Amsterdam worden dinsdag ruim tachtig werken van Belgische kunstenaars geveild. Hoogtepunten zijn een schilderij van Leon de Smet, een beeld van Rik Wouters en een serie tekeningen van Paul Delvaux.

De schilderijen en beelden zijn afkomstig van Belgische privé-verzamelaars. Deze blijven anoniem. Chistie’s heeft hen beloofd hun namen niet te noemen.

Geveild wordt onder meer het schilderij Ballerina Vera Nemchinova dat de Vlaamse kunstschilder Leon De Smet (1881-1966) rond 1925 maakte. De Smet studeerde aan de Gentse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en behoorde tot een groep schilders die in de eenvoudige streek rond het dorpje Sint- Martens-Latem ging wonen om daar tot een diepere beleving van de kunst te komen. Ook schilders als Valerius De Saedeleer, Constant Permeke, Frits van den Berghe en Gustave Van de Woestyne trokken naar deze streek.

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vluchtte Léon naar Londen en daar bouwde hij een grote naam op. Zijn werk was in januari 1917 bijvoorbeeld in een individuele tentoonstelling in de Leicester Gallery te zien. Op enkele experimenten na bleef De Smet het impressionisme zijn leven lang trouw. Ook op zijn portret van prima ballerina Vera Nemchinova is dat goed te zien. Dit werk – dat een afmeting heeft van 105,5 bij 83 centimeter – stond tientallen jaren bekend als ‘Anna Paulowna in London’. In werkelijkheid is het schilderij duidelijk gebaseerd op een persfoto van Les Biches uit de jaren twintig. Veilinghuis Christie’s verwacht dat het werk tussen de 100.000 en 150.000 euro op zal brengen.

Zelfportret Rik Wouters

Buste van Rik Wouters, Brons met bruin patina

Ook onder de hamer gaat het enige zelfportret in brons van de Belgische kunstenaar Rik Wouters (1882-1916). Deze kunstenaar werd geboren in Mechelen en werkte na de lagere school als houtsnijder in het meubelatelier van zijn vader. Als beginnend kunstenaar had hij het niet breed. In 1911 veranderde dit doordat hij een contract tekende bij Galerie Giroux. Zijn eerste solo-expositie volgde in 1914.

In de Eerste Wereldoorlog werd Wouters krijgsgevangen gemaakt bij de verdediging van Luik. Hij ontsnapte, maar werd bij Antwerpen opnieuw ingesloten. Daarop deserteerde hij en kwam in kamp Zeist terecht. Nadat kanker bij hem werd geconstateerd werd hij vrijgelaten en mocht hij zijn laatste maanden slijten in Amsterdam.

Daar had hij nog een tentoonstelling waarop ook het wrange “Rik met zwart oogverband” te zien was. De kunstenaar had kankeruitzaaiingen achter het oog. Wouters overleed in 1916 en liet 170 schilderijen en 35 beeldhouwwerken na. Het werk dat bij Christie’s geveild wordt is het enige zelfportret in brons. De buste werd voor 1935 gegoten en is 46 centimeter hoog. Christie’s verwacht dat het werk tussen de 70.000 en 90.000 euro op zal brengen.

Tekeningen van Paul Delvaux

Trois femmes – Paul Delvaux, 1975

Ook ter veiling komen een enkele tientallen tekeningen van Paul Delvaux (1897-1994). Deze kunstenaar wordt wel gerekend tot de surrealisten. Zelf beschouwde hij zelf meer als een poëtisch realist. Delvaux volgde met René Magritte lessen bij Contant Montald. Samen met Magritte exposeerde hij in 1936 in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

1938 was een uitzonderlijk vruchtbaar jaar voor de Belg. Hij exposeerde in drie grote steden: op de Parijse “Exposition Internationale du Surréalisme”, georganiseerd door Marcel Duchamp, op eenzelfde tentoonstelling te Amsterdam georganiseerd door André Breton en Paul Eluard en zijn werk was ook te zien in de Londense galerie van Edouard Mesens.

In de Tweede Wereldoorlog weigerde hij te exposeren. Na de oorlog pakte hij de draad weer op en volgde zijn carrière een steil pad naar boven. In 1981 maakte Andy Warhol een serie portretten van hem.

Christie’s veilt dertig tekeningen van Delvaux. In deze tekeningen komt ook de voor de kunstenaar typerende thematiek van vrouwelijke naakten die rondzwerven in verlaten (industriële) landschappen terug. De prijzen van de tekeningen variëren, van 2000 tot 20.000 euro.

De werken zijn van 20 tot en met 22 mei van 10.00-17.00 uur te bekijken bij Christie’s in Amsterdam. De veiling vindt plaats op 23 mei van 10:00 tot 16:00 uur.

Lees ook: Paul Delvaux (1897-1994)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×