Belangrijke Picasso onder de hamer

La Lecture – Picasso (detail, klik hier voor de volledige afbeelding)

Bij Sotheby’s Londen wordt volgende maand een belangrijk werk van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso geveild. Het veilinghuis heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het gaat om het werk La Lecture dat Picasso in 1932 maakte. Het schilderij is onder meer bijzonder omdat het een van de eerste werken is waarop Picasso zijn minnares Marie-Therèse Walter (1909-1977) afbeeldde. Een ander schilderij waarop Picasso deze minnares afbeeldde is La Rêve. Volgens veilinghuis Sotheby’s is La Lecture enkele dagen na dit beroemde doek gemaakt.Marie-Therèse Walter was Picasso’s muze en minnares. De schilder ontmoette haar in januari 1927 en was toen nog getrouwd met Olga Chochlova. Op het moment dat hij La Rêve en La Lecture maakte kende hij Marie-Therèse dus al vijf jaar. Al die jaren had hij zijn relatie geheim gehouden, maar met de genoemde twee schilderijen doorbrak hij het stilzwijgen en onthulde hij de affaire aan zijn vrouw en de rest van de wereld.

- advertentie -

Picasso maakte meer schilderijen van zijn minnares. Ook in 1932 maakte hij bijvoorbeeld het schilderij Nu au plateau de sculpteur. Voor dit schilderij werd vorig jaar een recordbedrag betaald: 106,5 miljoen dollar.

Sotheby’s verwacht dat La Lecture tussen de 13 en 19,6 miljoen euro op zal brengen. Behalve het genoemde schilderij worden er op 8 februari in Londen nog zes schilderijen van Picasso ter veiling aangeboden.

roode-klooster-1
De priorij van het Rood Klooster - Foto: CC/Jean-Pol…
hermitage-glans-glorie-h-nicolaas-gr
De Hermitage in Amsterdam gaat in een nieuwe tentoonstelling komend voorjaar uitgebreid…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: