Belgen dateren oudste rotstekeningen Noord-Afrika

Een van de tekeningen

Een interdisciplinair team van Belgische wetenschappers, dat nauw samenwerkt met de Amerikaanse Yale University, heeft de oudste rotskunst van Egypte ontdekt en meteen de oudste kunst die tot op heden in Noord-Afrika bekend is. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel hebben dat bekendgemaakt.

Tijdens een archeologische missie van de KMKG werden in 2008 rotskunstpanelen ontdekt op de sites van Qurta, ongeveer veertig kilometer ten zuiden van de Egyptische stad Edfoe. De tekeningen waren nog gedeeltelijkbedekt door rotsig hellingspuin en windafzettingen.

- advertentie -

Het laboratorium voor Mineralogie en Petrologie van de Universiteit Gent is er in geslaagd de windafzettingen te dateren. Aan de hand van zogenaamde optisch gestimuleerde luminescentie (OSL-datering) werd vastgesteld dat de windafzettingen zeker 15.000 jaar oud zijn. De tekeningen onder dit punt zijn daarmee minstens zo oud. Vermoed wordt echter dat ze nog enkele duizenden jaren ouder zijn. De KMKG:

De rotstekeningen van Qurta zouden dus min of meer gelijktijdig zijn met de Europese kunst uit de Laatste IJstijd, zoals gekend van onder meer de beroemde grotschilderingen van Lascaux en Altamira, waarmee ze ook stilistisch bepaalde gelijkenissen vertonen.

De resultaten van het dateringsresultaten worden gepubliceerd in het decembernummer van het Britse tijdschrift Antiquity.

De 'verstopte duivel'- Still YouTubeDe Italiaanse kunsthistoricus Chiara Frugone…
isenbran-maria-kind-rijksmuseum
Maria met kind - Adriaen Isenbrant, ca. 1530 (Rijksmuseum)Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: