Belgen hangen vlag al 183 jaar verkeerd op

Belgische vlag (stck.xchng)

Belgische vlag (stck.xchng)

Een opmerkelijk bericht in de Belgische krant De Morgen. In België blijkt men de nationale driekleur al 183 jaar verkeerd op te hangen.


In artikel 193 van de Grondwet staat het volgende:

“De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart, en als rijkswapen de Belgische Leeuw met de kenspreuk EENDRACHT MAAKT MACHT.”

Wie een Belgische vlag ziet wapperen, moet echter constateren dat de kleuren van de vlag daar verticaal in de volgorde zwart – geel – oranje hangen. Dit blijkt al 183 jaar zo te gaan. Alleen in 1830, het jaar van de Belgische afscheiding, werd de vlag goed opgehangen, namelijk in de volgorde rood – geel – zwart. De kleuren lagen toen ook nog horizontaal op elkaar gestapeld.

In De Morgen komt een expert grondwettelijk recht aan het woord die zegt dat in 1831 besloten werd dat het verschil met de vlag van de “voormalige overheersers uit Nederland” duidelijker moest. Vanaf dat moment werd de vlag een kwartslag gekanteld. Ook werd besloten de zwarte baan tegen de vlaggenstok te plaatsen. De volgorde van de kleuren werd echter nooit aangepast in de grondwet.

- advertentie -
Gentse Stroppendragers - cc
Brusselaars hebben de bijnaam ‘kiekenfretters’, inwoners van Aalst zijn ’ajuinen’ en een…
Van Nelle Fabriek in Rotterdam (cc - F. Eveleens)
De Van Nellefabriek in Rotterdam staat sinds zaterdag op de werelderfgoedlijst van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: