Belgenmonument in Amersfoort wordt gerestaureerd

Het Belgenmonument in Amersfoort wordt de komende tijd gerestaureerd. Daarnaast is er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een ruimtelijk object om zo de plek op nieuwe manier betekenis te geven als “herdenkingsplek voor ontheemden”.

Het bakstenen monument op de Amersfoortse Berg werd door België geschonken aan Nederland, ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd gebouwd tussen 1917 en 1919, door duizenden geïnterneerde Belgen.

Circa 21.000 Belgische vluchtelingen – 16.000 militairen en 5000 burgers, kwamen tijdens de oorlog naar Amersfoort. Een groot aantal, zeker vergeleken met het toenmalige inwonertal dat op 25.000 lag.

Deel van het reliëf aan de achterkant van het Belgenmonument - cc

Deel van het reliëf aan de achterkant van het Belgenmonument – cc

Het monument is ontworpen door de Vlaamse, modernistische architect Huib Hoste (1881–1957). Het totaalkunstwerk, bestaande uit een hoofgebouw, een muur en een tuin heeft de status van rijksmonument. Het Belgenmonument verkeert al jaren in slechte staat. Al in 1922, dus kort na de voltooiing bleek het voegwerk slecht te zijn. Honderd jaar later wordt een begin gemaakt met de restauratie. Deze wordt onder meer gefinancierd door de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht.

- advertentie -

Naar aanleiding van de restauratieplannen, heeft FASadE (Forum voor Architectuur en stedenbouw in Amersfoort) een ontwerpwedstrijd uit voor Nederlandse en Belgische architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars, om ter plaatse een eigentijds ruimtelijk object (paviljoen, folly of land art) te realiseren, om zo de plek “hernieuwd, op een eigentijdse manier, betekenis te geven als herdenkingsplek voor ontheemden”. De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, voorgezeten door NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

Boek: Belgische vluchtelingen in Nederland
Meer Eerste Wereldoorlog

Paneel met Maximiliaan van Oostenrijk (vam.ac.uk)
Brugge die Scone. Dat deze middeleeuws aandoende stad soms wat minder middeleeuws…
Executie van een communist in München. Bron: rarehistoricalphotos.com
Na afloop van de Eerste Wereldoorlog leidde het machtsvacuüm sinds de vlucht…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: