Belgisch frietkot mogelijk op werelderfgoedlijst

Begin dit jaar werd het Belgische frietkot door Vlaanderen al erkend als cultureel erfgoed. Nu krijgt het frietkot mogelijk ook een plaats op de prestigieuze erfgoedlijst van Unesco.

Puntzak met friet - Foto: CC

Puntzak met friet – Foto: CC

Vlamingen en Walen zijn het erover eens dat de frietkotcultuur waardevol erfgoed is, en gaan Unesco daarom vragen om internationale erkenning.


Volgens Navefri, de Nationale Beroepsvereniging voor Frituristen, kan de internationale erkenning zorgen voor een flinke omzetstijging in de frietkotten. De vereniging zorgde er middels een petitie begin dit jaar voor dat de frietkotcultuur in Vlaanderen werd erkend als erfgoed. De vereniging destijds:

“Niets is zo typisch Belgisch als een frituur en zo ook ons gebrek aan chauvinisme en fierheid. De frituur (of het frietkot zoals we dat “onder Belgen” zeggen) is nochtans één van de weinige zaken waar wij, Vlaming, Waal of Brusselaar, het allemaal over eens zijn: zonder kunnen we niet leven!”

Een frietkot is een frietkraam of patatkraam waar met name frieten verkocht worden. Het oudste frietkot van België dateert waarschijnlijk uit 1842. Deze frietkot stond toen aan het Steen in Antwerpen en verhuisde later naar de Groenplaats. Daar is tegenwoordig een frietkotmuseum te vinden. Brugge heeft ook een frietmuseum waar onder meer aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de aardappel en de friet.

- advertentie -
Schoenen van gevangenen van concentratiekamp Majdanek - cc
Onbekenden hebben acht schoenen van gevangenen van voormalig concentratiekamp Majdanek gestolen. De…
De Nederlandse acteur en mimespeler Will Spoor is dinsdag op 86-jarige leeftijd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: