Belgische oud-premier Wilfried Martens (77) overleden

Wilfried Martens

Wilfried Martens

Wilfried Martens, een voormalig premier van België is woensdag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was, met een korte onderbreking, premier van april 1979 tot maart 1992, en leidde in die periode negen regeringen.


Martens was lid van de Christelijke Volkspartij (CVP), de huidige CD&V.

Na zijn periode als premier ging Martens Europa in. In 1990 werd hij voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) en vier jaar later werd hij lid van het Europees Parlement.

Tijdens de afgelopen kabinetscrisis werd Martens door koning Albert II aangesteld als zogenaamd ‘koninklijk verkenner’. Eind 2008 verkende hij het politieke klimaat, op zoek naar een oplossing voor politieke problemen rond het tweetalig kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

- advertentie -

Een jaar later werd Martens opnieuw benaderd door de koning. Ditmaal om de de premierwissel in goede banen te leiden.

Kroontje van de Maand van de Geschiedenis
Kroontje van de Maand van de GeschiedenisHebben de…
Huis Rijswijk op een pentekening van Jan de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: